Saturday, May 14, 2016

Paella de pollo

Porcja: 4 osoby



Skład:
400g ryżu
filet piersi z kurczaka
3 ząbki czosnku
1 zielona papryka
1 czerwona papryka
4 łyżki fasoli
puszka groszku
pomidor/ sos pomidorowy
1.2l bulionu (zachowujemy stosunek 1:3 do ryżu)
1/2 szklanki wina białego
szafran
cebula

Przepis:
1. Patelnie zagrzać na oliwie, podsmażyć pociętą pierś z kurczaka wraz z przyprawami, solą, pieprzem, czosnkiem, tymiankiem na ostrym ogniu.
2. Na średnik ogniu ok. 5min smażyć warzywa: papryki, cebule, obrane pomidory.
3. Dodać białe wino i szafran zalany i wymieszany w łyżce bulionu. Aby poprawić jego smak można wcześniej zawinąć go w sreberko i podsmażyć na patelki 10sek. z każdej strony. Poczekać aż mniej więcej pół wina zostanie wypite.
4. Dodajemy ryż.
5. Zalewamy go przygotowanym bulionem. Cały bulion ma zostać wchłonięty przez ryż. Gotujemy ok. 5min na dużym ogniu, 13min na małym. Dodajemy groszek, fasolę. Na koniec zakrywamy patelnie folią na ok. 5-9 min i czekamy aż ryż dojdzie.


No comments:

Post a Comment