Sunday, May 29, 2016

Ciasto 3bit

Czas: ~40 min


Skład:
- 400g herbatników
- 1 puszka masy kajmakowej (krówkowej)
- 2 budynie waniliowe
- 2 tbsp cukru
- 1l mleka
- 150g miękkiego masła
- 1 fix bita śmietana
- 100g gorzkiej czekolady do posypki

Przepis:
1. Budyń przygotować wg. przepisu w 750ml mleka. W szklance mleka rozpuścić budyń, pozostałe mleko zagotować i dodać cukier. Po zagotowaniu powoli dolać przygotowany budyń mieszając i gotując parę minut do zgęstnienia. Odstawić na bok do całkowitego wystygnięcia. Gdy z budyniu zrobi się "klucha" zmiksować go na wysokich obrotach.
2. Opcjonalnie masę kajmakową można podgrzać w gorącej kąpieli.
3. Blachę wyłożyć nadmiernie papierem do pieczenia, tak żeby umożliwiło to potem wyjęcie ciasta.
4. Ułożyć równomiernie warstwę herbatników, na to rozłożyć masę krówkową, ponownie warstwę herbatników.
5. Po całkowitym wystygnięciu, budyń zmieszać stopniowo z masłem i wylać powstałą masę na herbatniki. Warstwę budyniową ponownie przykryć herbatnikami.
6. Bitą śmietaną ubić wg przepisu na wysokich obrotach 4-5min w 200ml mleka i wyłożyć na górę ciasta.
7. Startą gorzką czekoladą posypać górę ciasta i wystawić do lodówki na min. 12 godz. przez podaniem. Trzymać w lodówce.

WARSTWY:
- czekolada
- bita śmietana
- herbatniki
- masa budyniowa
- herbatniki
- masa krówkowa
- herbatniki

 















No comments:

Post a Comment