Skład:
- 2 biszkopty
- kawa
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- 200g wiórków kokosowych
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Krem tortowy
- 800-900g mrożonych wiśni
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/3 szklanki wody
- 2 łyżki cukru
- 1 galaretka wiśniowa w proszku
- 500g śmietanki kremówki 30% lub 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
Przepis:
1. Wiśnie gotujemy przez kilkanaście minut z cukrem aż woda wyparuje.
2. Szklankę zapełniamy 1/3 wodą i dodajemy mąkę ziemniaczaną. Wlewamy do garnka z wiśniami i gotujemy mieszając aż masa zgęstnieje. Zdejmujemy z gazu i dajemy na bok do ostudzenia.
3. Wiórki kokosowe mieszamy z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.
4. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę na wysokich obrotach. Stopniowo dodajemy cukier mieszając mikserem aż masa dobrze się wymiesza. Wsypujemy masę wiórkową i szpatułką mieszamy. Wykładamy masę do blachy 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 160*C 20-30min (uwaga żeby nie przypiec!). Dajemy do całkowitego ostygnięcia.
5. Robimy galaretkę w 3/4 szklanki gorącej wody i odstawiamy do ostudzenia.
6. Wg przepisu mieszamy masę tortową.
7. Biszkopt namaczamy wywarem z kawy/rumu. Kładziemy na niego warstwę 1/2 masy tortowej, następnie masę kokosową, następnie znowu warstwę torową. Wykładamy wiśniami, posypujemy startą czekoladą.
8. Kremówkę ubić na sztywno z pudrem i cukrem waniliiowym. Mieszając dodać galaretkę. Masę śmietankową wyłożyć na wiśnie i ciasto przykryć ostatnią wartstwą biszkoptową. Ciasto wstawić do lodówki. Film: https://youtu.be/JL544FMTkzE
No comments:
Post a Comment