Czas pieczenia: 20min - 180*C
Składniki:
- 4szt./250g marchewek
- 250g mąki (można mieszać np. 200g mąki z amarantusa + 25g mąki kokosowej + 25g mąki kukurydzianej)
- 1 paczka cukru waniliowego
- 3 łyżki miodu
- 3 jajka
- 100g lub 3/4 szklanki oleju/oliwy
- 1 tsp proszku do pieczenia
- 1 tsp sody oczyszczonej
- 1 tsp cynamonu
- 1/2tsp imbiru
- 1/2 soli
- szczypta gałki muszkatowej
- budyń na nadzienie
1. W jednej misce mieszamy składniki suche tj. mąka, cukier, proszek do pieczenia, soda, cynamon i resztę przypraw
2. Marchewkę ucieramy na małych oczkach
3. W drugiej misce mieszamy składniki mokre: jaka, olej, miód, marchewkę
4. Gotujemy budyń dodając troszkę mniej mleka niż w przepisie żeby był gęstszy
5. Mieszamy składniki suche z mokrymi tworząc jedną mase.
6. Do foremek wkładamy po łyżce masy rozkłądając na boki.
7. Następnie dodajemy po łyżce budyniu.
8. Zakrywamy budyń resztą masy i wkładamy do piekarnika na 180*C piekąc 20min.
No comments:
Post a Comment