Saturday, May 14, 2016

Babeczki marchewkowe

Czas: 20min
Czas pieczenia: 20min - 180*C


Składniki:
  • 4szt./250g marchewek
  • 250g  mąki (można mieszać np. 200g mąki z amarantusa + 25g mąki kokosowej + 25g mąki kukurydzianej)
  • 1 paczka cukru waniliowego
  • 3 łyżki miodu
  • 3 jajka
  • 100g lub 3/4 szklanki oleju/oliwy
  • 1 tsp proszku do pieczenia
  • 1 tsp sody oczyszczonej
  • 1 tsp cynamonu
  • 1/2tsp imbiru
  • 1/2 soli
  • szczypta gałki muszkatowej
  • budyń na nadzienie

1. W jednej misce mieszamy składniki suche tj. mąka, cukier, proszek do pieczenia, soda, cynamon i resztę przypraw
2. Marchewkę ucieramy na małych oczkach
3. W drugiej misce mieszamy składniki  mokre: jaka, olej, miód, marchewkę
4. Gotujemy budyń dodając troszkę mniej mleka niż w przepisie żeby był gęstszy
5. Mieszamy składniki suche z mokrymi tworząc jedną mase.
6. Do foremek wkładamy po łyżce masy rozkłądając na boki.
7. Następnie dodajemy po łyżce budyniu.
8. Zakrywamy budyń resztą masy i wkładamy do piekarnika na 180*C piekąc 20min.



















No comments:

Post a Comment