6 porcji
Skład:
150g cukru do karmelizacji
150g cukru
1/2 litra mleka
laska waniliowa
4 jajka
2 żółtka
4 łyżki wody
1 łyżeczki cytryny
6 foremek
Przepis:
1. 150g cukru wsypujemy do garnka, dodajemy wodę i cytrynę. Nie mieszając gotujemy na średnim ogniu do uzyskania brązowego/bursztynowego koloru. Nie może być zbyt ciemny, bo będzie mieć gorycz.
2. Gotowy karmel wlewamy na dno foremek po równo, oblewając równomiernie spód.
3. Mleko gotujemy z laską waniliową, cynamonem itp. na średnim ogniu. Zdejmujemy z gazu, przykrywamy talerzem na ok. 30min
4. Ubijamy jajka, żółtka w misce.
5. Po 30min leżakowania mleka wł. piekarnik na 160*C.
6. Mieszamy mleko z jajkami i cukrem. Przelewamy przez sitko i wlewamy do foremek.
7. Blachę wypełniamy wodę do połowy i wkładamy do niej foremki. Dzięki temu karmel wciąż będzie płynny tworząc karmelowy sos, który sam się wylewa przy wyjmowaniu z foremki.
8. Wstawiamy do piekarnika na 40min. Po upieczeniu wyjmujemy foremki z wody żeby ostygły.
9. Ostudzone przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na min. 4godz.
10. Podajemy na talerzu, nożem wykrawając do pomocy.
No comments:
Post a Comment