Monday, September 5, 2016

Ciasto z musem malinowym

Czas pieczenia: 35min
Temperatura: 175*C

Skład biszkopt:
  • 130g mąki pszennej
  • 164g pudru
  • 55g gorzkiego kakao 
  • 1tsp. sody oczyszczonej
  • 1/2 tsp. proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki maślanki lub kwaśnej śmietany 12%
  • 60ml oleju
  • 1 duże jajko
  • 1/2 szklanki gorącej kawy 
Skład musu malinowego
  • 750 g malin 
  • sok z 1/2 cytryny
  • 140 g cukru
  • 20 g żelatyny w proszku 
  • 450 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, (mocno schłodzonej!)

 Przepis:
1. Włączyć piekarnik do nagrzania. W małej misce wymieszać składniki suche: mąkę, puder, kakao, sodę, proszek i sól.
2. Do większej miski wlać składniki mokre: śmietanę, olej i jajko. Delikatnie wymieszać je na wolnych obrotach tylko do momentu ich połączenia.
3. Do miski ze składniki mokrymi wsypać zawartość mniejszej miski i wymieszać.
4. Na końcu dodać gorącą kawę mieszając masę łyżką.
5. Powstałą masę wyłożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 35min w temp. 175*C. Sprawdzić wykałaczką czy jest gotowe. Po upieczeniu wystudzić.

 Masa malinowa:
6. Do garnka wsadzamy maliny i gotujemy. Dodajemy sok z cytryny i cukier. Gotować do całkowitego rozpuszczenia się cukru. W między czasie mieszać i delikatnie wyciskać maliny.
7. Następnie powstały mus przetrzeć przez sitko tak, aby pozbyć się pestek.
8. Żelatynę wsypać do małego garnka i zalać wodą tal aby ją całkowicie przykryć i odstawić na chwilę żeby napęczniała. Następnie podgrzać ją delikatnie na gazie żeby się rozpuściła (nie może się zagotować, bo straci swoje właściwości!)
9. Dodać rozpuszczoną żelatynę do ciepłego soku malinowego i dokładnie wymieszać również dno! Miksturę należy przestudzić, ale nie może stężeć.
10. Dobrze schłodzoną kremówkę (najlepiej wsadzić na kilka minut do zamrażarki przed użyciem) ubić na wysokich obrotach.
11. Przestudzony sok malinowy dodać do śmietany i bardzo dokładnie wymieszać (również ścianki i dno!) Nie należy pozwolić aby mus stężał.

12. Przestudzony biszkopt podzielić na 2 części. Można również go wyrównać, ale nie jest to konieczne.
13. Pierwszy biszkopt należy ułożyć na blacie i hojnie wysmarować zarówno górę jak i boki ciasta. Można na kilka minut wsadzić do lodówki żeby lekko stężało. Na górę położyć drugi biszkopt i również posmarować go musem na górze i po bokach. Ciasto schłodzić i trzymać w lodówce.



















No comments:

Post a Comment