Porcja: 8 sztuk
Skład:
250g mąki pszennej (najlepsza jest orkiszowa)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
100ml ciepłej wody
2 łyżki oliwy z oliwek
Przepis:
1. Przesiać przez sito mąkę, sól i proszek do pieczenia.
2. Dodać oliwę i przemieszać.
3. Dolać gorącą wodę, wymieszać i zacząć wyrabiać ciasto do wyrobienia jednolitej masy (ok.5min)
4. Przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny
5. Podzielić ciasto na 8 równych części i uformować okręgłe placki.
6. Posypać mąką z każdej strony i wałkować równomiernie ku każdej stronie, aby utworzyć równe kółko. Co chwilę obracać na drugą stronę i obsypywać mąką, aby uniknąć przyklejenia ciasta do blatu. Powtarzać aż do osiągnięcia równomiernego kółka grubości 1-2 mm. Rozwałkować wszystkie 6 placków. Najlepiej odmierzyć czymś kółka, aby upewnić się, że bez problemu zmieszą się na patelni.
7. Placki należy smażyć na rozgrzanej, suchej patelni przez 20-40 sek. każdą ze stron. Nie przejmować się powstającymi bąblami.
Jeżeli tortilla będzie podawana w innym termienie, najlepiej smażyć ją krócej, gdyż później będzie musiała być odrzewana.
Z mąki orkiszowej:
No comments:
Post a Comment