Tuesday, August 23, 2016

Smażony ser żółty po czesku

Czas:10min

Skład:
ser żółty
Jajko
Sól
Pieprz
Mąka
Bułka tarta/ płatki kukurydziane
Olej

1. Przygotujemy najpierw w 3 mieskach panierkę:
  • mąkę
  • jajko ubijamy i dodajemy odrobinę soli z pieprzem
  • bułkę tartą, bądź zwykłe płatki kukurydziane połamane na drobne kawałki
2. Ser kroimy w kawałki ok. 1,5-2cm grubości
3. Obtaczamy ser kolejno w mące ->jajku->płatkach-> jajku płatkach
Panierka musi być gruba żeby uniemożliwiła wypłynięcie sera na zewnątrz.
4. Na patelni rozgrzewamy olej. Powinien on zakrywać ser do połowy.
5. Ser smażymy z każdej strony kilka sekund do uzyskania złotego koloru.
Należy zjeść świeżo po zrobieniu gdy jest jeszcze ciepły i ciągnący.


No comments:

Post a Comment