Thursday, July 9, 2015

Rolada kokosowa

Czas: 30min
Skład:
Czarna:
200g herbatników
1-2 łyżki masła
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 szklanki wrzątku bądź gorącego mleka
3 łyżki (30g) kakao

Biała:
100g miękkiego masła
100-150g wiórków kokosowych
3/4 szklanki cukru pudru



Przygotowanie:
1. Herbatniki zmielić jak najdrobiej (10sek. w Thermomixie)
2. W misce zmieszać  masło, puder i kakao. Zalać wrzątkiem lub ciepłym mlekiem. Mieszać łyżką aż wszystkie składniki się rozpuszczą.
3. Dodać zmielone herbatniki i wymieszać wszystko aż stworzy spójną masę. W razie potrzeby dodać więcej wody lub herbatników.
4. Gotową masę rozwałkować na folii do pieczenia. Najlepiej łyżką/ręką.
5. Odstawić do chłodnego miejsca.
6. W osobnej misce zmieszać masło z pudrem.
7. Stopniowo dodawać wiórki kokosowe. Gotową białą masę rozłożyć na górę czarnej masy.
8. Zawinąć ciasto w rulon, zabezpieczyć w folii i odstawić do lodówki na minimum 2 godz.
Przechowywać w lodówce.













Wersją świąteczna:

No comments:

Post a Comment